18 Ekim 2013 Cuma

Europa Universalis IV (İnceleme)

Artık sıkıcı olsa da evvel ki haftanın başta yazdığım Rome 2 çok inceleme ile ilgilisinde bile (ciddi olanlardan bashetmektedirum) Osmanlı muhabbeti olunca, EU4’ün yazısına bu alt başlığı atmasam olmazdı.

Evet moneydox’un Crusader Kings 2’den en sonraki yeni harita starteji oyunu Europa Universalis IV de oyun dünyasında zamanıni aldı. Benim için ne mutlu bir zaman ki her haftaya mükemmel tarihi starteji oyunları ile başlayabiliyorum.


Europa Universalis IV

Beni bilenler moneydox’un ne kadar hayranı olabileceğimu bilirler. Hearts of Iron, Crusader Kings, Europa Universalis gibi starteji oyunları ile gönlümü çelen firma her hızlısinin yeni oyununa getirdiği mükemmelliklerle de beni devamlı mest etmektedir.

Bu motoru hiç unutmayacağım süt oğlan
Clausewitz adını belki pek çoğunuzu duymadınız veyahut Şu anda okuyanlar “Aa bir dakika o, Prusyalı general ve entelektüel Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz değil mi?” diye düşünebilir ancak hayır. moneydox’un yıllardır bu tarzdaki strateji oyunlarına dstek veren ve her defasında daha da kaliteli görseller sunan Clausewitz aslında oldukça istikrarlı bir motor. Evet belki kullanıldığı oyunlar bizlere bir Crysis 3 serüvensı sunmamaktadır ve neredeyse text bazlı diyebileceğimiz oyunlar ancak EU4’ü oynarken bir iki gün öncesinde Humble Bundle ile aldığım EU3’ü açtım ve aradaki farkın ne kadar büyük olabileceğinu gördüm. Elbette aradaki 6 senelik farkın bu kadar belirgin olması gayet doğal lakin geçen sene çıkan CK2’den bile daha cilalanmış bir şekilde karşıma çıkan Europa Universalis IV görsel açıdan beni mest etti. Her ne kadar Clausewitz hakkında sayfalarca konuşalacağı söyleniyor (en azından hazır hale getirdiğu görsellik açısından) bir motor olmasa da bu kadar zaman içinde ona da değinmek gerekmektetiğini düşündüm.

Europa Universalis IVEuropa Universalis IV

Her geçtiği dehemmiyete göre değişik bir arayüz tasarlayan firma 1444 senesinda başlayan Europa Universalis IV ile de dehemmiyete has bir hava yaşatan arayüz ile karşımıza en son hızlı çıkıyor. Ortaçağdan yavaş yavaş yeni çağa geçen, aristokrasinin yükselmeye başlanmış vaziyetteğı, kralların kılıç kullanmak zamanıne yemek yemeği öğrendiği ve çok ehemmiyetlisi de yeni dünyaların keşfedildiği bir dehemmiyete yelken açtırıyor bizleri EU4.

EU4’ü çok inceleme ile ilgilik diğer moneydox oyunlarını çok inceleme ile ilgilik kadar çetrefilli olması beklenmektedir elbette. Misal bu çok inceleme ile ilgilinin üç değişik kitlesi bulunur; önceden bu tarz hiçbir moneydox oyunu oynamamış olanlar, önceden EU hızlısini oynamış olanlar, önceden bu tarz bir moneydox oyunu oynayıp EU hızlısini oynamamış olanlar. Nitekim EU4 ile EU3 içinde en fazla görsellik değil oynanışta bile dağlar kadar fark bulunur.

Europa Universalis IV

Aile iyi mükemmel de ülken olması gibisi yok
hızlınin bir bir önceki oyunlarını oynamış olanlar için anlaşılması kolay bir oyun EU4. en fazla birkaç yenilik ve birkaç değişiklik eklenmiş. Tahminimce bir iki oynama ile kısa vakitte oyuna adapte olabileceksiniz. Dolayısı ile sizler yan odada oyunu oynarken ben EU hızlısini veyahut bu tarz oyunları hiç oynamamış olan arkadaşlara detaylandırayım biraz.

Bahsettiğim gibi oyun 1444 senesinda başka bir deyişle İstanbul Osmanlılar tarafından ele geçirilmeden 9 sene öncesinde başlayabiliyor. Oyunda benzerlerinde olabileceği gibi o dehemmiyetde söylenen bütün devletleri seçme şansımız bulunur. Bunun tarafında oyundaki senaryoların tarih ve dehemmiyetlerine göre oyun size seçilebilecek çok ehemmiyetli ulusları da belirtiyor. Örneğin ilk iki senaryo “Rise of Ottomans” ve “Fall of Byzantium” da Osmanlı doğal olarak seçilebilecek çok ehemmiyetli uluslar içinde kullanıldığı bilinmektedir.

Europa Universalis IV

EU4’ün oynanış haricindeki çok ehemmiyetli iki özelliği cloud save ve Iron Man sistemi. Cloud sistemi ile Steam Cloud üzerinden oyunu save edip başka bir bilgisayarda kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Bunun yaında lokal save özelliği de devam etmektedir. Iron Man ise artık en son dehemmiyet strateji oyunlarında karşımıza çıkan ve hatanı iyileştirmene izin vermeyen sistem. Bu sistemde en fazla tek bir save slot’u hakkınız var. Autosave’i kendi kafasına göre ayarlayan ve kayıtlı oyununuzu tekrardan açarken her moneydox oyununda bulunduğu söylenen benzer oyuna değişik ulusla devam etme opsiyonu kapalı vaziyette.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder